I denne omgang har vi hos Bæredygtigt Byggemarked fået besøg af Regitze, der dyrker bæredygtige blomster på Fyn. Hun har som professionel blomsterbonde delt sin værdifulde viden om emnet, og giver lidt tips til hjemmedyrkning med på vejen. Du kan følge med i hendes arbejde via hendes Instagramprofil, regitzeshave_.

God læselyst!

Bæredygtig blomsterdyrkning - funderinger og gode tips

Danskerne har for alvor fået klimaet på dagsordenen. Vi vil have økologiske og plastfrie varer, og flere af de helt store virksomheder er kommet ind i kampen for at kunne følge med efterspørgslen. Det er fantastisk. Mere af det, tak! Der er dog et område, som er ret uoplyst, og som jeg i dette indlæg har valgt at sætte fokus på. Nemlig blomsterindustrien

Mit navn er Regitze, og jeg er blomsterbonde. Det er et fænomen, som endnu ikke er særlig udbredt i Danmark, om end vi er nogle stykker rundt om i landet, der arbejder med blomsterdyrkning professionelt – og endnu flere på hobbyplan.

Refleksioner over bæredygtige blomster og en blomsterindustri i klimakrise

Så hvorfor skrive om det, når det er så lille et felt?

Fordi der er et enormt behov for oplysning på området. Der er ikke mange, der tænker over, at blomsterindustrien er en af de store syndere i forhold til klimabelastning, når de får eller køber en smuk buket. At blomsterne i rigtig mange tilfælde er fyldt med gift. Det tænker vi ikke over, når vi stikker snuden ned for at dufte de skønne roser, vel?

De blomster, vi køber hos blomsterhandleren og i supermarkederne, er hentet fra enten
Sydamerika,
Afrika eller Holland. De er altså fragtet langvejs fra. Det mest absurde er,
at de roser, der er fragtet fra f.eks. Afrika, faktisk er langt mere klimavenlige end
dem fra Holland
Og det på trods af, at de ofte er fløjet til Europa for at være "friske".

I Afrika har de nemlig klimaet til at massedyrke året rundt. Det har man ikke i Holland, så der skal kæmpedrivhuse med varme og lys til. Og dét koster. Især på energien. Også selvom man i mange tilfælde er begyndt at bruge bedre energikilder. Arbejdsvilkårene i Sydamerika og Afrika er, ligesom for mange andre industrier, groteske, og skrækbilleder med store giftkar, hvor blomsterne bliver dyppet i, har længe floreret på internettet

Det er her, jeg og de andre blomsterbønder kommer ind i billedet. Os, der enten er certificeret økologiske blomsterbønder eller dyrker blomsterne sprøjtefrit.  For vi kan faktisk dyrke langt de fleste blomster her i Danmark på skønneste vis. På friland og i uopvarmede drivhuse eller tunneller. Men vi kan ikke tilbyde roser eller alle andre blomster året rundt. Ikke medmindre de er tørrede, men det er jo også blevet en hel trend.

Derfor er det rigtigt fornuftigt, hvis den enkelte tager hele tankegangen om, at vi skal have adgang til alt året rundt, op til revision. Hvis vi får nye kartofler året rundt, er de ikke længere unikke. Hvis vi var nyforelskede hele vores liv, ville det heller ikke være unikt. Det samme gælder blomsterne. De har hver deres sæson, og det gør dem helt unikke. 

På min farm dyrker jeg over 50 forskellige blomstersorter og sæsonerne strækker sig fra april til oktober. Farmen er under omlægning til økologisk langbrug, hvilket er en langsommelig proces, men det gør nu ingen forskel for mig, andet end en hel del mere dokumentation. For mit fokus har fra starten været at ville dyrke jorden på den mest skånsomme måde og samtidigt at bidrage til et rigt insekt og dyreliv. Derfor bliver en del af blomsterfloret hos mig stående, så bierne og andre insekter kan leve af det. Jeg driver nemlig ikke en kæmpeindustri. Her er det i stedet en måde at leve og arbejde på, der stemmer overens med naturens gang og sæsoner. Derfor er der på en blomsterfarm også fuldt knald på fra forårets første timer til sommeren går på hæld, mens det meste af farmen er i hi i løbet af vinteren, hvor det meste arbejde foregår indendørs med planlægning til den kommende sæson. 

Dyrk din egen skærehave med få midler

Der skal ikke meget plads til at dyrke sin egen lille skærehave. Med lidt planlægning kan du have friske buketter hele sommerhalvåret. Startende med forårsløgene, de tidlige stauder og så sommerblomsternes overdåd, der udfolder sig, indtil frosten sætter ind. Og der er jo ikke meget, der kan få en mere til ro eller gøre en mere glad i låget end begge hænder plantet i den danske muld… Det skulle da lige været at plukke sin egen duftende, giftfrie og klimavenlige blomsterbuket.

Hvis det ikke er en mulighed for dig, eller det ikke har din interesse, så håber jeg, at dette indlæg har sat nogle tanker i gang, og at du, næste gang du køber blomster, vil tænke over de alternativer, der er. Vi er flere rundt om i landet, der sælger snitblomster – og det er et smukt alternativ på flere planer. 

 

 

Og glem ikke at få Regitzes bedste tips til bæredygtig blomsterdyrkning til hjemmebrug med dig:

Sørg for at plukke rigelige mængder af sommerblomsterne. Jo flere du plukker, des flere kommer der frem. Dem, som du ikke når at plukke, skal du sørge for at nippe af, så blomstringen ikke stopper. 

-

Du kan med fordel så flere hold sommerblomster hen over foråret, så du har et blomsterflor i længere tid. 

-

Prioriter også at dyrke 2-årige blomster. De dækker hullet mellem forårsblomsterne og sommerblomsterne og er et must i en skærehave.