Bæredygtigt Byggemarkeds DIY-blog har fået fint besøg af Lisbeth Vestergaard, der står bag bloggen Moonlit Madness. Lisbeth blogger om livet, bøger, skønhed, mode og bæredygtighed. Vi har været så heldige, at hun ville dele sit fine altankasseprojekt med os, og i dette indlæg tager hun jer igennem processen step by step. Du kan også tage et kig på hendes altid inspirerende Instagramprofil
_______________

Byg bæredygtige altankasser – en guide for nybegyndere

Sidder du også nogle gange med en trang til at skabe ting, men en stor mangel på tiltro til egne evner? Det gør jeg i hvert fald tit! Derfor har jeg lavet en simpel og nem guide til rustikke, hjemmebyggede altankasser, som kan bygges ganske bæredygtigt. Altankasser er jo nærmest den bæredygtige, bloggende bybos kådeste drøm, sådan som den smukt forener det praktiske og gavnlige med det æstetiske!

Men lad os lige starte med at få slået fast, at jeg ikke er den store gør-det-selv-type. Godt nok er jeg vokset op på landet, men jeg foretrak altid at sidde med mine bøger fremfor at arbejde med mine hænder, som i øvrigt er skruet helt forkert på. Og alligevel er det altså lykkes mig at få bygget tre simple, men fine og funktionelle altankasser næsten helt uden hjælp.

Sådan bygger du din altankasse trin for trin

Jeg vil helt pædagogisk tage jer med igennem, hvordan vi byggede vores altankasser, og fik skabt vores helt egen urban garden. Der findes garanteret mere ”rigtige” måder at gøre det på, men det her virker, og hvad mere kan vi så ønske os?

Trin 1) selve rammerne

Det siger næsten sig selv, at det første, du skal bruge, er brædderne, som dine kasser skal bygges af. Her var jeg så heldig, at min far havde en bunke affaldstræ liggende med perfekte mål, som vi kunne upcycle.

Prøv, om du kan opstøve gammelt træ på genbrugspladser,
hos bekendte eller over DBA, så du ikke behøver ud
at købe nyt træ i de traditionelle byggemarkeder.

Vores brædder måler cirka 2,5 cm i bredden og 10 cm i højden, og de mål lod vi sætte rammerne for kassernes dimensioner. Et godt råd er at basere målene på de bøjler, du har tænkt dig at hænge kasserne op i, når de er færdige (se eventuelt Trin 3). Længden blev naturligvis afgjort af den plads, vi har til rådighed på vores altan.

For hver kasse skar vi tre bredder til i samme længde – én som bundplade og to som de lange sider. For at gøre kassen så bred som muligt, skruede vi siderne fast på ydersiden af bundpladen hele vejen hen for til sidst at lukke enderne med to små stykker træ savet til efter kassernes indre mål.

NB: bygger du kasserne af meget jævnt træ, kan det være en god idé at bore nogle huller i bundpladen, så vandet kan løbe ud. Vores træ er fyldt med ujævnheder, der fungerer som et naturligt afløb.

Trin 2) overfladebehandling

Vil du gerne have, at træet skal være helt glat, så giv det eventuelt er kærlig omgang med sandpapir, så I slipper for splinter. Det gør også, at den efterfølgende olie dækker bedre. For nu skal træet behandles!

Vi valgte en sort terrasseolie, som imprægnerer træet. I kan læse meget mere om olien via linket, men vigtigst er, at den er fri for skadelige stoffer, så der ikke trænger en masse ubehageligt ind i vores afgrøder.

Træet males langs årerne, til det er mættet. Overvej, om det skal have to gange, for at forlænge kassernes levetid mest muligt.

Trin 3) polstring og planter

For at holde på jorden og undgå råd, valgte vi at fore kasserne indvendig med en filtdug, som blev sømmet fast hele vejen hen. Og som kronen på værket monterede vi kasserne i nogle helt simple altankassebøjler. Ja – her sprang vi virkelig over, hvor gærdet er lavest, men kreativiteten blev lidt bremset af begrænsningerne ved at bo til leje. 

Og så til det sjove! Jord og planter. En enkelt pose økologisk plantejord på 30 liter var mere end rigeligt til vores kasser. Så der skal bare fyldes godt i med den næringsrige jord, og så er det blevet tid til at så.

Fordi det danske forår som altid er hamrende utilregneligt, har vi valgt at forspire de fleste af vores afgrøder i så- og priklejord inde i vores stue, før de kom ud i det fri. Vi er gået efter en blanding, som både kan være til gavn for vores smagsløg, vores synssans og naturen. Det vil sige salat, spinat, radiser og så en hel hær af blomster, som giver insekterne noget at leve af midt i storbyens beton. Det hele er naturligvis økologisk, og det samme gælder den naturlige gødning, som vi har brugt i jorden.

Tilbage er der bare at vente (u)tålmodigt, til moder natur gør sin ting, og vores altankasser forhåbentligt bliver fyldt med grønne gaver.

Rigtigt god byggelyst!