Kalkmaling - en guide til hvordan du gør, og hvad du skal bruge

Kalkmalede vægge kan noget helt særligt. De fremstår livlige og naturlige, og det flotte spil og de douche farver skaber stemning og ægthed i rummet. Som en ekstra bonus er kalkmaling et fabelagtigt produkt til at forbedre boligens indeklima

Kort om kalks fugtregulerende egenskaber

Fugt er et omdiskuteret emne i byggeri, fordi det er uundgåeligt i vores boliger og kan udgøre et problem. Derfor giver det god mening at bygge og renovere med materialer, der kan optage og afgive fugten i boligen, så der ikke ophobes fugt i konstruktionen. 

Kalk er netop ét af de materialer med gode hygroskopiske egenskaber - altså evnen til at optage og afgive fugt. Fugten vil derfor fordele sig i hele materialet, frem for at ophobe sig, og kan let fordampe igen. Det er dét, man kalder et diffussionsåbent - eller åndbart - materiale. 

Du kan derfor med fordel bruge kalkmaling, når du bygger åndbare/diffusionsåbne konstruktioner eller renoverer med naturlige byggematerialer. 

Hvad er kalkmaling?

Kalkmaling er et simpelt malingsprodukt med gode hygroskopiske/fugtregulerende egenskaber. Malingen består af vand, slamkalk, kridt, methylcellulose, mineralpigmenter og sakkaroseganske. Altså ganske få og helt naturlige ingredienser. Det er en maling uden plastik, problemkemi og konserveringsmidler. Fra naturens side er kalkmaling stærkt basisk, så man skal bruge handsker ved håndtering. 

Kalkmaling overblik

Vores kalkmaling leveres i 7 færdigblandede farver, men kan let tones i mange andre flotte farver. Vi har derfor også sammensat DIY-kits med kalkmaling og passende mængde mineralpigment.

Kalkmaling er beregnet til brug på mineralske underlag. Det vil sige alle former for råt murværk, puds, fibergips, beton, ler osv. Kalkmaling er som udgangspunkt ikke egnet til brug på tapet eller ovenpå eksisterende malingslag.
Hvis du alligevel vil male herpå, anbefaler vi, at du laver en prøve for at teste forenligheden med underlaget. 

Hvad skal jeg gøre, når jeg vil male mine vægge med kalkmaling?  

Du skal bruge:

  • Kalkmaling
  • Mineralpigment (hvis du har købt et farvekit eller vil indfarve på eget initiativ)
  • Handsker
  • Rørepind
  • Ske
  • Evt. en vægt
  • Evt. en lufttæt beholder

Step 1

(Hvis du har valgt en færdigblandet kalkmaling, kan du springe direkte til step 2.)

Dit farvekit indeholder maling og passende mængde mineralpigment (250 g pigment til 5 L maling). Hvis du ønsker en mere sart farve, skal du tilsætte mindre pigment. 

Udrør mineralpigmentet i en lille smule vand i en beholder. Blandingen skal have en grødet konsistens og være fri for klumper. Blandingen tilsættes derefter malingen og det hele røres godt rundt. Hvis ikke hele bøtten skal indfarves, udrøres pigmentet i separat beholder i passende størrelse, og malingen hældes derefter i beholderen. Det er her, du i så fald skal bruge en vægt, så du kan veje den rigtige mængde pigment og maling af. 

Step 2

Inden du begynder at male, skal væggen fugtes med vand. Det kan du gøre med en klud eller spray. Du kan altid fugte mere løbende, mens du maler, ved behov.

Og så er du klar til at male! (Husk handsker :-) )  

Step 3

Kalkmaling kan nu påføres med rulle, pensel eller børste. Men pensel og børste i krydsbevægelser får du et flot, levende look på dine vægge. Ved påføring med rulle bliver resulatet mere harmonisk og ensartet, men malingen tørrer stadig changerende op. 

Når du påfører malingen, kan særligt de lyse farver fremstå transperant. Det er den ikke - den fulde dækkraft indtræder bare først efter tørring. Undgå at trykke hårdt med pensel eller rulle. Afhængigt af underlaget skal væggen have 2-3 gange for optimal dækkeevne. Lad malingen tørre 12 timer, før du maler igen. 

Til venstre er der til farven "Grå" brugt en bred pensel i krydsbevægelser, og til højre er malinen i farven "Siv" påført med rulle. 

 Pensel eller rulle kalkmaling